Slik brygger du øl

Hovedingredienser: Vann, malt, humle og gjær
Det finnes veldig mange malt-, humle- og gjærtyper å velge mellom. Utstyr, minimum: Et kar til å meske i, termometer, en kjele til å koke i, en dunk med gjærlås til å gjære i, redskap til å røre med, hevert og vaske-og desinfiserings middel. Renhold er veldig viktig. I tillegg er det kjekt å ha kjølespiral, oechslevekt og målerør for å måle sukkermengde i vørteren. Det finnes uante mengder med bryggeutstyr tilgjengelig for en moderne hjemmebrygger, alt fra det mest grunnleggende, til så å si helautomatiske bryggesystemer, og alt imellom.

Mesking
Malten knuses og blandes med varmt vann i mesketanken i forholdet 1:2,5, til det hele har en temperatur på 66° - 67° C. Dette gir en tynn, vellinglignende blanding som kaldes mesk. Blandingen får stå rolig i ca 1,5 time, før, vørteren, overføres til kjelen. Under overføringen overrisles malten med vann som holder ca 78° C for å skylle ut de siste restene av søtstoff, farge og smak.

Koking
Vørteren kokes i ca. 90 minutter. Under kokingen tilsettes humlen. Bitterhumlen for ølets bitterhet er med store deler av koke tiden, mens aromahumlen tilsettes mot slutten eller etter kokeslutt.. Er humla i kontakt med varm vørter for lenge vil disse begynne å fordampe, mens bitterstoffene trekkes ut i vørteren. En annen effektiv måte å få ekstra aroma er å tilsette humle i gjærtanken når gjæren har jobbet i noen dager.

Avkjøling og overføring til gjæringstank
Etter kokingen er avsluttet bør vørteren kjøles ned så hurtig som mulig. Vørteren pumpes fra kjelen, og direkte til en gjæringstank.

Gjæring og ferdigstilling
Når vørteren har kommet i gjæringstanken tilsettes gjæren, og brygget får stå til det er ferdig. En ale er som regel ferdig etter 5-7 dager, mens en lager trenger noe lengre tid. Etter gjæringen er ferdig må ølet kjøles, før gjæren tappes av, og ølet overføres med eller uten filtrering til flasker, fat eller tank. Ved flasketapping av ufiltrert øl vil gjæren gi ølet naturlig kullsyre, og etter hvert sedimentere i bunnen av flaska. Slikt øl har som regel en mye lengre holdbarhet enn filtrert, pasteurisert øl.