Sprøstekte alger:
Høster man tare om våren kan man steike den i raps- eller solsikkeolje til den blir sprø. Da får man noe som minner om chips. Sprøstekte alger er også godt i stedet for bacon på fisk. Alger som anbefales til slik bruk er fingertare og sukkertare om våren, utover høsten søl. Man steiker algene først på høy varme og når de begynner å krympe seg og bli sprø, steiker man videre på svak varme til de er helt sprø. Det tar litt lengre tid enn du tror.

Tilbehør til fisk:
Havsalat kan steikes lett i panna i usaltet smør og brukes som tilbehør til fisk. Man kan også koke nye skudd av tang og ha som grønnsaker inntil fisken. Da er det viktig at man ikke koker i mye vann, fordi smaken da vannes ut.

Snack:
Mange alger kan steikes, eventuelt krydres, og spises som snack. Butare stekt i peanøttolje skal være en slager. Tørket havsalat kan også spises som snack. Fukter du tørket søl og legger den to-tre dager i en pose på kjøkkenbenken mørner den ved hjelp av sine egne enzyme. Når du tørker den igjen blir det til snack med kraftig og spesiell smak som du blir helt hektet på dersom du liker sjømat.

Grillfolie og marinade i ett:
Brebladet fingertare og sukkertare er flotte å bruke til å pakke inn fisk som skal steikes, i stedet for å bruke aluminiumsfolie. Disse pakkene kan legges rett på glørne i bålet, på grillen eller inn i steikeovnen. Tareblader er fuktige og fisken får derfor en flott konsistens. I tillegg overføres glutamat til fisken, slik at den krydres naturlig. Sagtang kan også brukes, men da trenger man litt metalltråd til å surre rundt for å holde tangen på plass.

Pulver i bakverk:
Algene kan også brukes i bakverk. Man kan for eksempel lage et pulver av tørket fingertare og sukkertare ved å legge den allerede tørkede taren i ovnen på 140–150 grader i 15 minutter. Da blir det så sprøtt at man kan lage pulver i en morter. Pulveret kan brukes som krydder i både brød og supper. Man kan også knuse tørket havsalat, fjærehinne og søl til pulver.

Krydder og pesto:
Tørket havsalat blir så skjørt og sprøtt at man kan knuse det med fingrene. Blandet med olivenolje blir dette en god topping på for eksempel focaccia. Fersk havsalat kan også brukes til å lage pesto. Da kan man for eksempel blande havsalat med pinjekjerner, pepper, bladpersille og olivenolje.

Supper:
I fiske- og havmatsupper kan man bruke tang til å koke kraft på. Da kan hele tangklaser brukes, ikke bare nye skudd. Disse fiskes opp igjen av vannet før man har oppi ingrediensene man skal spise. Algene krusflik og svartkluft er fine å ha i supper, de har ikke mye smak, men fungerer som jevning på linje med maisennamel. Disse kan også spises, så de trenger man ikke ta ut av vannet igjen. Oppi suppa kan man for eksempel putte ferske skudd av grisetang som kokes møre. Man kan også ha i havsalat, oppklippet sukkertare og butare, fjærehinne og søl.

Salat:
Havsalat kan brukes rå i salat, det samme kan midtribben på butare og sukkertare.

Sushi:
Havsalat og søl kan syltes og brukes som tilbehør til sushi. Det skal være mer smaksrikt enn den syltede asiatiske tangen du finner i butikkhylla. Havsalat kan også brukes til å pakke inn risen i, i stedet for nori.

Tørk og legg på lager:
Man kan høste og tørke alger for seinere bruk. Ta en tur i fjæra når det varsles godvær, så tørker algene i sola i løpet av et par dager. De store tarebladene kan henges over snora til tørk. Har du sopptørker kan du bruke denne til å tørke små alger, som søl og havsalat. Tørkede alger kan oppbevares lenge. Når man skal bruke dem kan man fukte dem til de blir myke igjen, før man strimler dem og steiker dem.

Foto: Anne Torhild Nilsen