Enkelt fortalt

1. En eller flere stortingsrepresentanter legger fram forslag til grunnlovsendring i ett av de tre første årene i en stortingsperiode.

2. Det holdes stortingsvalg og velgerne har i sin stemmegivning mulighet til å være med å bestemme hvilke forslag som bør vedtas eller forkastes, gjennom å stemme på de partier som går inn for eller mot de ulike forslag.

3. Forslagene behandles i kontroll- og konstitusjonskomiteen og legges fram for Stortinget i plenum i ett av de tre første årene i denne stortingsperioden.

4. Grunnlovsendringene må vedtas med 2/3 flertall i Stortinget, og 2/3 av representantene må være til stede når vedtaket fattes.

§ 121

Det er Grunnlovens § 121 som regulerer hvordan grunnlovsendringer skal skje: § 121

Viser erfaring at noen del av denne kongeriket Norges Grunnlov bør forandres, skal forslag derom fremsettes på første, annet eller tredje storting etter et nytt valg og kunngjøres ved trykken. Men det tilkommer først det første, annet eller tredje storting etter neste valg å bestemme om den foreslåtte forandring bør finne sted eller ei. Dog må en slik forandring aldri motsi denne Grunnlovs prinsipper, men bare angå slike modifikasjoner i enkelte bestemmelser som ikke forandrer denne konstitusjons ånd, og to tredjedeler av Stortinget bør være enige i en slik forandring. En således vedtatt grunnlovsbestemmelse underskrives av Stortingets president og sekretær og sendes kongen til kunngjøring ved trykken som gjeldende bestemmelse i kongeriket Norges Grunnlov.