skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Snøhvitutbyggingen Sist oppdatert 07:24
 

Ber om oljestans

Miljøvernorgansasjoner raser over at Oljedirektoratet ikke gir opp kampen om å få hentet opp oljen på Snøhvitfeltet.

Snøhvit kan inneholde mer olje

Under denne boreriggen skjuler det seg olje for 15 milliarder kroner - minst.

Snøhvit-olje i sterk verdiøkning

I mars blir det klart om Snøhvit-oljen er drivverdig. Eksperter spår at den gjennomsnittlige oljeprisen i år vil være dobbelt å høy som i 2002, da Snøhvitutbyggingen startet.

SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

Melkøya evakuert

Melkøya evakueres under stormen
Statoil evakuerte torsdag alle 1100 medarbeidere på Melkøya utenfor Hammerfest på grunn uvær. Hurtigruta, hotell og brakkerigger taes i bruk for å innkvartere de ansatte.

Politianmeldt selskap tilbake på Melkøya

Det nederlandske selskapet Match International som nylig fikk sparken fra gassanlegget på Melkøya, er nå på nytt leid inn av Statoil.

Kastet ut fra Melkøya

Et av selskapene som deltar i Snøhvitutbyggingen er politianmeldt og sparket på dagen for mistanke om grove brudd på arbeidsmiljøloven og tariffbestemmelsene. LO frykter flere slike tilfeller i nord som følge av olje- og gassutbygging i Finnmark.

Føler seg lurt om oljen hentes opp

Miljøvernorganisasjonene varsler kamp for å hindre at oljen på Snøhvitfeltet blir hentet ut. Statoil vil på nytt vurdere om det er lønnsomt og mulig å hente ut oljen fra gassfeltet etter oljefunnet på Goliat, fem mil utenfor Sørøya.

Realistisk å hente opp Snøhvit-oljen

Store oljeressurser og høy, stabil oljepris gjør det realistisk å hente opp oljen fra Snøhvit-feltet. Det mener Snøhvit Næringsforening.

Her kan Hammerfest bli enda rikere

Nå kommer plantegningene for utbygging av enda to gassfabrikker.

Har tvilt på Snøhvit-tallene

Mens næringslivet i nord tror på Snøhvit-oppdrag for tre milliarder, innrømmer Hammerfest-ordføreren at han har tvilt på om den nordnorske andelen virkelig har hatt så stor omsetning fra Snøhvit-utbygginga, som de offisielle tallene sier.

Sår tvil om ringvirkninger

De lokale ringvirkningene fra Snøhvitutbygginga er trolig en halv milliard kroner lavere enn tidligere antatt. Det mener konserndirektør og tidligere leder i Distriktskommisjonen, Johan Petter Barlindhaug.

Statoil finaniserer strømnett

Statoil betalte det meste da Hammerfest fikk et nytt og oppgradert strømnett.

Fem av åtte kommer nordfra

Fem av åtte ansatte i driftsorganisasjonen for Snøhvitprosjektet kommer fra eller har tilknytning til Nordland, Troms eller Finnmark.

Fremtid med sosiale problemer

Hammerfestsamfunnet kan også i fremtiden regne med negative sosiale virkninger som følge av Snøhvitutbyggingen, mener forsker. Ordføreren mener man overdriver.

 

Hva er Snøhvit?

Gass- og kondensatfeltet Snøhvit i Barentshavet skal etter planen bygges ut med undervanns produksjons-anlegg, rørledning til land og gassbehandlings-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.

Oljeeventyret

Under olje- og gasskonferansen i Hammerfest 27. mai 1997, understreket prosjektdirektør Snorre Jensen i Statoil at han hadde klokkertro på Snøhvit. Flere av deltakerne på konferansen konkluderte raskt med at Snøhvit kunne være i produksjon allerede i 2002.

Samisk krav på Snøhvit

– Det kommer til å bli mange krav fra samisk hold i forhold til Snøhvit-utbyggingen. Det slår samtingspresident Sven-Roald Nystø fast.

Aksjonerer mot Snøhvit

Det har vært flere demonstrasjoner og aksjoner mot Snøhvitutbyggingen. Leder i Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson, var svært fornøyd med at Statoil ikke fikk utført anleggsarbeid i Hammerfest.

Snøhvit-sprekk i milliardklassen

Snøhvit-prosjektet kan bli ytterligere 4 til 6 milliarder kroner dyrere, opplyste Statoil i juni 2004.

Få kvinner på Snøhvit

Simon Grimstad går læretida på Kårstø. Gutta blir i solid flertall på Melkøya. (Foto: Eirik Palm) Bare 13 prosent av de som hittil har fått jobb på Snøhvit i driftsfasen er kvinner, og det er langt under målsettingen, innrømmer informasjonsleder Sverre Kojedal.

Vil gjøre penger av boreavfall

Boreavfallet fra Barentshavet kan bli tatt i land og renset i Hammerfest. Flere selskap vil gjøre penger på borekaks fra olje- og gassvirksomheten utenfor Finnmarkskysten.

Vil bli Norges første rene gasskraftverk

Slik ser Hammerfest Energi for seg landets første Co2-frie gasskraftverk. (Montasje: Asplan Viak) Søknaden for det som kan bli landets første CO2-frie gasskraftverk ble rett før jul 2004 levert til Norges vassdrags og energidirektorat.

Har ikke råd til å bo i Hammerfest

Mange industriarbeidere har ikke lenger råd til å leie bolig i Hammerfest. Årsaken er at Snøhvit-entreprenører betaler overpris på boligmarkedet.

For lite politi i Snøhvit-byen

Foto: Arnstein Jensen, NRK Statoil er svært misfornøyd med politiet i Hammerfest. Opptil 1400 arbeidere vil på det meste være i sving på Melkøya i forbindelse med Snøhvit-utbyggingen, men politiet har ikke en bemanning som står i forhold til storinnrykket.
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no