OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Bangladesh

Oppdatert 07.06.2002 11:26

HISTORIE

KULTUR

NATUR OG MILJØ

ØKONOMI

Bangla-mat
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Landfakta

Hvor mange bor i Bangladesh? Hvor gamle blir de? Hva heter hovedstaden? Her finner du en rekke fakta om Bangladesh

Britiske koloniherrer
Britiske koloniherrer

Historie

Bangladesh har vært en uavhengig stat siden 1971, men landets historie er mye eldre. Den rommer katastrofer, blodige frigjøringskriger og kamp mot britiske koloniherrer. Religion og det store elvedeltaet som utgjør Bangladesh har spilt en stor rolle i å forme landets identitet.

Kultur

Bangladesh (Bengalen) er kjent for Fantomet, Jungelboken og for danser, musikk, kunsthåndverk og litteratur, men selv ser nok bangladesherne like gjerne på tv, leier en video, eller går på en fotballkamp.

Bangla

Bangla er et rykende fersk ord i det norske språket! Nylig vedtok språkrådet at bangla kan brukes om språket som snakkes i Bangladesh. Før het det nemlig bangladeshisk - litt mer tungvint.

Samfunnsliv

I Bangladesh er det mange barn som jobber istedet for å gå på skole, og en del av de som går på skole gjør det i skift. Bryllupsseremoniene er ikke helt som våre, og noen menn kaster syre i fjeset på kvinner. Les mer om overraskende, koselige, uhyggelige og triste sider ved samfunnslivet i Bangladesh.

Islam

Bangladesh er verdens tredje største muslimske land målt i antall innbyggere. Det at bangladesherne er muslimer er grunnen til at de har sin egen nasjon og ikke er en del av India.

Rivalene Sheik Hasina og Khaleda Zia
Rivalene Sheik Hasina og Khaleda Zia

Politikk

I Bangladesh er politikk blodig alvor. Vold og trusler er en stor del av det politiske liv og en rekke politiske ledere er blitt myrdet av sine motstandere. De to største partiene som kniver om makten er for tiden ledet av to kvinner som er bitre fiender.

Natur og miljø

Bengaltigeren rusler rundt i mangroveskogen, landsbyboere forgiftes av brønnvannet sitt, flom og sykloner endrer landskapet dramatisk. Les mer om naturen, dyrene, plantene, været, årstidene, miljøproblemene og ikke minst alt vannet som finnes i Bangladesh.

Barna hjelper til på rismarken
Barna hjelper til på rismarken

Økonomi

Bangladesh er fremdeles et svært fattig land selv etter årtier med mye utviklingsbistand. Les mer om den økonomiske situasjonen i landet, om problemene korrupsjon skaper, om forsøkene på å industrialisere landet, om jordbruket som er den viktigste leveveien for svært mange og om jute, de gyldne fibrene som ikke lenger skaper så stor rikdom.


 
 
Bangladesh i lyd og bilde
Til Bangla-forsiden
AKTUELLE TEMA

SAMFUNNSLIV

POLITIKK

SPRÅK OG RELIGION

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   21.12.2008 20:28